Ja just ja… Köttfärsbiffar

Jag skulle ju skriva om en smart grej som jag börjat med nyligen. Nämligen att tillaga mina köttfärsbiffar i ugnen istället för på spisen. Inget konstigt för er kanske, men jag har inte provat det förut. Då man som jag bor i en liten lägenhet (ca 44 kvadrat) blir det ganska ”inrökt” när man steker mat, trots att jag kör fläkten för fullt. Att istället laga i ugnen minskar matoset väldigt mycket. Tyvärr tappar jag ju till viss del den goda stekytan eftersom jag inte tillsätter fett som jag annars gör i stekpannan, men förövrigt har jag bara positivt att säga om det här.

Hur som helst, blanda färsen som du brukar, eller som jag brukar 😉

(ca 4 portioner)

800 gram köttfärs
2 ägg
1 gul lök (kör i mixern)
5 soltorkade tomater (kör i mixern)
2-3 vitlöksklyftor (kör i mixern)
fryst persilja, salt och peppar

Biffar är enkla att variera. Jag brukar slänga i lite olika beroende på vad jag har hemma, t.ex. fetaost, oliver, kapris, purjolök…

Forma sen till biffar som du lägger direkt på ett bakplåtspapper. Kör in i ugnen på ca 200 grader tills dom ser klara ut. Tar uppskattningsvis en kvart (är säkert olika beroende på ugn).

Jag vet att vissa ”försteker” på spisen och sen gör klar biffarna i ugn, men då tappar man ju alla positiva effekter tycker jag.

+
Går snabbare
Slipper stek-os inne
Effektivt (du kan göra andra saker medan dom är i ugnen)


Inte lika god stekyta (saknar fett)

Inspirationen att laga i ugn hittade jag en dag då jag planerat att laga biffar men bara skulle slösurfa lite innan jag började tillagningen. Då hamnade jag av en händelse här och titta vad som bloggades om just då! Jag testade fast på mitt sätt och blev frälst.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *