Tankar om munnen


I morse var jag i väg till tandläkaren. Eller vänta, vi backar bandet för den här historien tar sin början lite tidigare. Det var igår då en något snorkig tandsköterska ringde och frågade mig om hon skulle styrka mig från deras kundregister. Jag blev lite förvånad och undrade varför. Hon sa då att det står där att jag avbokat en tid för lagning av ett hål innan jul förra året, vilket är helt korrekt, och sedan inte återkommit för att boka en ny tid, vilket också är helt korrekt. Jag förklarade för henne som det var, dvs att jag varit tvungen att åka i väg på en jobbresa och eftersom jag inte hade några problem av det där hålet helt enkelt glömde bort att boka ny tid. Sköterskan undrar då om jag inte kunde komma på undersökning idag för att se hur hiskeligt den här stackars tanden mår nu när den inte blivit lagad på ett helt år. Hon fick det verkligen att låta som att det var en katastrof det här och att jorden höll på att gå under. Jag accepterade givetvis för jag hade en förhoppning om att få en kallelse innan jul även i år.

I morse var jag alltså i väg. Det visar sig att jag inte är inbokad hos en tandhygienist för en vanlig undersökning utan tydligen är sköterskan helt övertygad om att här ska lagas hål. Det är alltså till farbror tandläkare jag kommer. Han frågar om min hälsa allmänt och han frågar om mina tänder. Jag erkänner som vanligt att jag är dålig på att använda tandtråd. Det är i och för sig ett gravt understatement för jag använder ALDRIG tandtråd. Det var säkert drygt 10 år sedan jag hade tråd i min käft.

Sen börjar den praktiska undersökningen. han tittar lite snabbt i munnen och tar sedan röntgenbilder. Efter en granskning av bilderna, jämförelse med förra årets bilder samt ännu en visuell kontroll i min mun så konstaterar han tandsten. Sköterskan frågar upprepade gånger hur det var med karies men tandläkaren svarar varje gång att någon sådan finns inte. Den har läkt.

När sedan tandläkare tar bort min tandsten så börjar det märkliga. Först undrar han var jag är uppvuxen och jag svarar (trots nån form av borr/slip, sugslang och spegel i käften) och han undrar om tandställning inte fanns där… För er som inte tänkt på det kan jag berätta att tänderna i min underkäke sitter så trångt att det ser ut som om de slängts in i min mun och hamnat lite kors och tvärs. Överkäken var likadan men där fick jag dra två tänder som barn så nu är det ok, underkäken lämnades dock orörd av nån jävla anledning. Den här tandläkaren tyckte att det var katastrof att man inte dragit nere också…

Nästa estetiska grej han kommenterar är den framtand som jag rotfyllt (också hos Folktandvården i Svenstavik). Varför har man inte blekt den? Öhh, jaaaa, inte vet jag?! Tydligen så ska man bleka tanden inifrån på nåt vis så att den får samma nyans som de andra. Nu vill han absolut att jag ska göra det hos hans kollega Malin. Allt går så snabbt och vips har jag fått en tid hos den här Malin för den första av två behandlingar.

Nu sitter jag hemma och äter lunch och undrar om jag egentligen bryr mig?! Om jag inte minns fel är det 23 år sedan jag åkte cykel nerför en flera kilometer lång backe, med fötterna på pakethållaren, överkroppen lutad fram över styret för maximal fart och UTAN cykelhjälm och kom undan med en trasig framtand och en öm kropp. Det hade kunnat sluta så ofantligt mycket värre. I dryga 22 år har jag alltså haft den framtand som är kort, sned och gul och jag vet inte om jag lider speciellt mycket av att den ser ut så, den är ju på nåt sätt en del av mig.

Vad har det här med träning och hälsa att göra undrar kanske du? Ja, sneda tänder eller cykelolyckor har väl ingen självklar koppling dit kanske. Det jag däremot vill lyfta fram är kostens betydelse för tandhälsan. Att min karies har läkt ut beror såklart på att jag ätit lowcarb sedan april förra året. Det känns bra att få ett kvitto på fler postitiva effekter på mitt val, än bara den träningsenergi som jag upplevt tidigare och som är grunden till varför jag äter som jag gör.

Det här blev ett så långt inlägg att jag inte orkar läsa igenom det själv innan jag publicerar. Ber därför om ursäkt för allt eventuell svammel, stavfel och andra konstigheter som kan ha smugit in. Jag får väl skylla på att jag fortfarande är en aning förvirrad eftersom jag efter besöket hos Folktandvården idag gick därifrån med känslan av att halämnat en skönhetskonsultation – inte en undersökning av min tänder 🙂


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.