I valet och kvalet


För 10 år sen sa en läkare till mig att jag hade ansträngningsastma (lindrig form). Eftersom jag tyckte mig ha koll på läget och vad som utlöste det så valde jag då att inte medicinera. Under åren har jag klarat att hålla mig på rätt sida gränsen i 90 % av träningspass och tävlingar.

Symptomen liknar en lätt förkylning, förutom den brännande känslan som uppkommer i luftrören just i samband med för hård aktivitet eller aktivitet i kyla. Efter ett pass där jag gått över gränsen får jag alltså hosta med heshet och slem.

Under nyårshelgen bestämde jag mig för att söka läkare igen för problemen för den senaste månaden har jag fått känningar efter varje utomhuspass oavsett hur lugnt jag har tagit det. Idag var jag därför i väg men vet inte om jag blev klokare. Träna inne, sa farbror doktorn 🙁

Han skrev dock ut bricanyl till mig som jag ska testa för att se om det hjälper, men jag är tveksam till hur jag ska göra. Min kropp gillar uppenbarligen inte kyla, kanske borde jag ta hänsyn till det??? Vad tror ni?

När jag kom till Apoteket för att hämta ut skiten frågar damen i kassan om jag bott utomlands. Det har jag inte. Det visade sig bara vara väldigt länge sen jag ätit medicin och var därför ”utloggad” ur systemet…


5 svar till “I valet och kvalet”

  1. Ja jag är dålig på de där med luftrör. Och träna inne… Ja visst! Hade hen sagt samma sak till en elitskidåkare el finns det bättre tips?! Ja ja. Marianne har förkylningsastma vilket hon nyligen fått reda på. Efter medicinering är hon mer sällan sjuk iaf. Så medicinering kan ju iaf vara värt att testa?!

  2. Vet du vad för mediciner hon tar?

    Hen frågade om jag tävlade. När jag svarade nej sa hen att då är det onödigt att riskera att min kropp tar skada. För en elitidrottare blir det ju liksom ett annat ställningstagande, då ju idrotten är dennes jobb. Då kan det ju vara värt att "förstöra" ett och annat… Jag kan ju ändå välja att träna inne. Men alltså jag vet inte. Skulle verkligen vara glad att höra vad andra tycker också.

    Jag tror jag ska höra med Marianne på fejjan lite om hur det är för henne. Kanske kan ge lite input?!

  3. Hej. Är det mej ni menar? 🙂 Så tar jag symbicort och bricanyl när jag börjar känna mej förkyld. Innan jag visste att jag hade förkylningsastma var jag förkyld mest hela tiden och hade en hiskelig hosta. Nu har jag haft förkylning 3 ggr sen 2008 :D, sköterskan på mitt jobb skickade mej på HC då hon trodde att jag hade bronkit. Jag har 300 meter till jobbet och det är upp för, när det var som värst så var jag tvungen att stanna halvvägs och hämta andan.
    Så länge jag minns ända ner i skolåldern så har springning inte varit ett alternativ för mej då jag får sån hosta då. Går säkert träna upp. / Marianne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.