HJÄLP (och varning för äckliga bilder)

Som löpare har jag varit lyckligt förskonad från diverse fotproblem som annars tycks vara ganska vanligt i de här kretsarna. Efter maran läste jag bloggar där folk skrev att de tappade tånaglar och annat fräscht. Nä, några blåsor under trampdynorna och lite förhårdnader som måste filas nån gång i bland, det är det enda… Tills för nån månad sen. 

Jag hade inte tänkt skriva om det här, och definitivt inte visa några bilder, men sen tänkte jag att va faaan, är det en löparblogg så är det 🙂
Det började med att nageln på min ena lilltå började se lite konstig ut. Den liksom växte utåt som en klump och gjorde ont om jag försökte klippa ner den. Jag fick använda en nagelfil för att den inte skulle stå ut för mycket och fastna i strumpor och skor. Den började även se lite gul ut på delar av nageln så jag trodde att jag fått nagelsvamp. Jag läste nånstans att det var rätt vanligt bland löpare om skorna tryckte på nageln. 
Där och då var jag övertygad om att jag ställt rätt diagnos och bekymrade mig inte så mycket mer över det. Inte förrän i tisdags då min tå plötsligt började göra ont hela tiden. Jag tänkte att jag måste gå i väg och få nån behandling på den. Så jag haltade omkring i två dagar och hade hiskeligt ont. Det gick bra i löparskorna (rymliga framtill) så jag har kunnat träna, men på jobbet… Ajajaj.
I går kväll började jag titta lite närmare på tån och inser att det inte är själva nageln som är gul utan att jag har en varböld UNDER nageln. Den är nu dessutom så stor att jag kan se den under huden ovanför nageln, och det är det som gör att jag äntligen fattar. Jag ringer sjukvårdsupplysningen och håller på att skämmas ihjäl när jag säger ”Hej jag heter Sara och jag har ont i lilltån”. Hon råder mig att åka till min hälsocentral för att få den tömd. Jag låter bli att säga att jag är på tjänsteresa så det är inget alternativ. 
Nu är jag hemma och det är fredag kväll. Jag har ”opererat” tån och resultatet ser du här. Som sagt, känsliga läsare varnas!!!

Uppe till vänster: Här försöker jag tömma ut varet utan att göra skada på nageln. Det går tyvärr inte vidare bra.
Uppe till höger: Sticker nålen genom nageln och nu kommer det mera. Måste dock sticka på flera ställen och trycka ordentligt på nageln från flera håll med en pincett…
Nere till vänster: TOMT och jag inser att nageln är så tunn så tunn så tunn efter att jag filat på den så länge i tron att det var den som var tjock…
Nere till höger: 5 minuter efter förra bilden och det har börjat bildas nytt var??!!

Efter att ha visar bilderna för några har jag fått lite olika råd. Typ åk till akuten (hallå för en lilltå, gud så pinsamt. Tror jag avvaktar lite…), fortsätt tömma, hålla rent osv… Nu är min fråga, har jag sjukvårdsutbildade läsare som kanske dessutom är löpare med egen erfarenhet av nåt liknande…? Vad ska jag göra? Jag tänkte typ springa 15-20 kilometer i morgon. Är det realistiskt??? Det kanske är lika bra att amputera direkt? Inget att skämta om, jag vet, men hallå jag försöker hålla humöret uppe här. Behöver jag säga att jag har ont som faan…
(Visited 334 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Maria 13 september, 2013 at 20:17

    Jag har haft en inflammerad stortå en gång (nageltrång) Jag rekommenderades fotbad i såpavatten och lägga om tån med alsolsprit. Det drog ur infektionen och hjälpte en del faktiskt. Sen bör du nog gå till doktor om det inte är märkbart bättre på måndag. Har du ont när du springer bör du nog hoppa över det. Halta i 2 mil mår nog inte resten av kroppen bra av! Lycka till

    Reply
  2. Sara Borg 14 september, 2013 at 07:26

    Det låter som vettiga tips Maria. Tack 🙂

    Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *