Löpningen – vad ger den dig?


I söndags blev det en ny månad plötsligen. November. När jag var ute på min ”gogg”, vilket du som hängt här ett tag vet är min mammas mycket förnämliga uttryck för att varva gång med jogging, så hann jag tänka väldigt mycket. Dels för att jag var ute ganska länge, närmare en och en halv timme, men också för att jag lyssnade på några poddavsnitt som gav bra inspiration. Bland annat hann jag fundera ut några teman som jag kommer att skriva om på bloggen i november.

Det var när jag lyssnade på maratonpodden (klicka på länken för att läsa mer om podden och lyssna på den), avsnitt 34 där Petra möter Claes Hemberg, som jag fastnade för den här frågan Löpningen, vad ger den dig? som Petra ställde till Claes. När jag började tänka på saken var det nämligen varken bättre kondition, snabbhet eller en god hälsa som poppade upp i min skalle, vilket kanske hade varit naturligt. Istället tänkte jag på en massa andra saker. Idag, nu här vid köksbordet och med morgonkaffet i en kopp intill datorn är det dags. Det här är vad löpningen ger mig.

Det här var senast jag sprang på riktigt. Den 22 augusti i år. Men då sprang jag å andra sidan så pass att jag fick ont. Väldigt ont. Priset för det har jag fått betala för hela hösten. (Här: Vasastafetten augusti)

Frihet
Att kunna springa är ingen självklarhet i mitt liv och har nästan aldrig varit. Med en ryggskada i grunden och vissa följder av det så ser jag löpningen som en bonus, något som jag är mycket tacksam för att jag kan utföra. Den känslan och längtan blir extra stark vid tillfällen som nu, då jag på grund av en skada inte kan springa. Under goggpasset sist så kändes det förvisso väldigt mycket bättre än på länge vilket gjorde att jag uppfylldes av den här frihetskänslan som att springa kan ge.

Som allra friast känner jag mig nog i löparskor om sommaren. Då klädseln endast består av shorts och en tunn tröja. Då är det extra härligt att springa!

Mental avkoppling
Löpning för mig är mer än någonting annat ett sätt att stressa ner och mentalt koppla av. Ibland tänker jag mycket på både ditten och datten när jag springer, men ibland tänker jag knappt alls. Jag lyssnar gärna på ljudbok eller en podd, beroende på om jag vill ”flyga iväg” in i en berättelse eller om jag vill fundera på eller inspireras av olika samtalsämnen eller personer. Men vissa gånger snurrar mina tankar för fort i hjärnan och då låter jag bli att tillföra ljud. Då springer jag och låter tankarna flyga runt bäst de vill. Efter en stund brukar de märkligt nog tona ut och koncentrationen landar alltmer inuti kroppen. I hjärtslagen eller fotstegen. Ibland lyssnar jag på ljuden i naturen.

Att få tassa ut i skogen, där trafikbruset inte längre hörs, det är avkoppling på riktigt för mig. Jag älskar att tassa!

Självförtroende & mental styrka
Jag har också märkt att löpningen gjort mig stark på ett sätt som inte handlar om styrka i benen eller i hjärta och lungor. Nä, det handlar om att jag har lärt mig att utmana mina gränser, ta mig an saker som jag kanske inte trodde att jag skulle klara av (som exempelvis att springa ett marathon) och faktiskt jobba för att överkomma svårigheter. Oavsett om jag har klarat av min målsättning eller inte så har jag blivit stärkt genom all träning som jag har genomfört på vägen dit. Jag har lärt mig att jag klarar mycket mer än jag tror och tack vare löpningen så har jag fått in mycket av det i mitt förhållningssätt till livet i stort. Löpning gör mig stark på ett mentalt plan.

Att vara i sämre form än vanligt pågrund av mindre träning än vanligt är också en form av utmaning. Något jag har fått tackla i år och trots det faktiskt njutit under de lopp jag sprungit, även om det såklart varit slitigt också. (Här: Indalsledenloppen juni)

Egentid
Jag har ända sedan barnsben haft ett stort behov av att vara själv. Trots att jag gillade skolan så har jag sjukanmält mig både en och två gånger för att bara få vara ensam en hel dag. Det här behovet har jag kvar och med mitt intensiva arbete där jag träffar mycket människor, så är vikten av tid på egen hand otroligt betydelsefull för mig. Löpningen ger mig just detta! Sedan gillar jag att springa med andra också, men då är det som bonus och ett kul sätt att umgås, medan det vardagliga är den här stunden då jag får vara med mig själv ute i naturen. Det är viktigt.

Så nu undrar jag förstås, vad ger löpningen just dig? Skriv gärna svaret på din blogg om du har en, eller som en kommentar här. Jag är nyfiken!


2 svar till “Löpningen – vad ger den dig?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.