BRILLSNOK MED JESUSAMBITIONER?


Jag har nya, gigantiska glasögon! Jag lät min sambo få vara med och välja den här gången och han röstade på dessa ”goggles”. Jag köper brills billigt för att ha råd med flera par. Glasögon är ett enkelt sätt att variera sitt utseende och för mig som ledsnar snabbt och behöver omväxling är det perfekt. Under många år så höll sig mitt synfel på samma nivå, i princip hela mitt vuxna liv faktiskt, så jag har fått ihop en hel drös med glasögonbågar av alla de slag.

Men så för ett par år sedan började jag se sämre. Det har gjort att jag inte kan använda mina gamla glasögon längre. Så jag har färre par att variera mellan och framförallt så har jag en hel hög som jag inte kan använda. Jag har under någon månad gått och tänkt att jag borde kolla upp om jag kan lämna in dem någonstans för ”återvinning”. Jag tyckte mig minnas att jag läst det förut. Efter att ha googlat runt lite inser jag att behovet är stort. Den här brillsnoken, jag alltså, har kanske inte precis jesusambitioner även om jag tyckte att det blev en kul rubrik. Men det är klart att det känns väldigt mycket bättre i magen att ge bort fullt fungerande och i de flesta fall ganska välskötta glasögon istället för att slänga dem i specialsoporna. Här kommer ett av alla de fantastiska initiativ som jag hittade:

OPTIKER UTAN GRÄNSER
Optiker utan gränser är en hjälporganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen att se bättre. Via våra butiker samlas begagnade glasögon in som sedan under våra årliga hjälpresor skänks till behövande. Under åren har över 100.000 par glasögon samlats in och vi har genomfört närmare 14.000 synunderökningar.

Nästa resa går till Nicaragua i Centralamerika. Under 10 dagar kommer optiker och medarbetare från Synoptik att genomföra synundersökningar och dela ut insamlade glasögon.

Vad gör vi?
Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Vi samarbetar med Vision For All som är en svensk hjälporganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet. De glasögon som blir över från hjälpresorna skänks vidare till Vision For All.

Varför behövs vi?
WHO beräknar att 220 miljoner människor med synnedsättning bor i utvecklingsländer. Många av dem saknar ekonomiska resurser att ta hand om sin synhälsa. Ett par glasögon kan vara avgörande för en medmänniskas möjlighet till att försörja sig och studera.

Vi hjälper människor som inte har råd att varken undersöka sin syn eller än mindre köpa ett par glasögon. Av dem vi hjälper är cirka 60 procent kvinnor, en av fem är barn och unga vuxna. En majoritet har aldrig haft synkorrigering tidigare.

Hur kan du hjälpa?
Genom att skänka dina gamla glasögon ger du en annan människa möjlighet till inte bara bättre syn. Vi behöver alla typer av glasögon och tar även gärna emot solglasögon. I alla våra butiker kan du lämna in dina glasögon och som tack för hjälpen bjuder vi på ett skötselkit.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.