Springa i Sälenfjällen; Östfjällsrundan 10kmDet här är vår första Sälen-vistelse där vi verkligen har sprungit. Alltså, en och annan jogg längs vägarna i stugområdet har det väl blivit på våra vinterresor (sportlov i Sälen har blivit en klassisker) och för några år sedan tog jag och delar av familjen en kortare tur på fjället (faktiskt just denna som jag tänkte tipsa om idag), men annars har det mest blivit cykel och längdskidor här. Men som sagt, denna gång har vi sprungit en hel del och jag tänkte tipsa om våra rundor!

Vår första tur i löparskorna blev ett morgonpass på Östfjället där vi sprang en del av södra Kungsleden. Östfjällsrundan mäter ca 10 kilometer och är mestadels lättsprungen och mjukt kuperad, således ett bra första pass för att få lite fjällkänsla utan att behöva bemästra allt för mycket mjölksyra och flås. Trots att vi stack ut före frukost var det redan riktigt varmt och soligt. Vi fick vackra vyer och såg till och med lite snö i en skidbacke långt borta.

Östfjällsrundan

Parkera bilen vid Högfjällshotellet och ta sikte på gångvägen upp under portalen ”Södra Kungsleden” och följ de röda ledkryssen. Den första delen av leden är asfalterad, fram till Köarskärfjällets vindskydd ca 2,5 kilometer ut på fjället, för att barnvagnar och rullstolar ska kunna hänga med. Här är det därför lättsprunget rent tekniskt men det är svagt uppför hela vägen längs Östfjällets sydsida så ta det lugnt i början. När du når vindskyddet tar asfalteringen slut och ersätts av grusad gångväg i stor sett ända fram till Östfjällstugorna. Dit är det ca 4-4,5 km från parkeringen och ledens början. Om det varit torrt och fint väder är även den grusade delen av leden i så pass bra skick att du bör kunna springa med en barnvagn hela vägen dit. För den som inte gillar asfalt och grusväg på fjället så titta dig omkring. Nästan hela vägen upp går små stigar på båda sidor av gångvägen som du kan välja att springa på i stället. 
Väl framme vid stugorna och Östfjällstjärnen är det dags att vika av västerut (ta vänster). Här övergår leden till mer traditionell fjälled/stig med en hel del steniga partier. Just nu är där torrt och fint men jag kommer ihåg det som betydligt blötare och lerigare från förra gången. Springer du med barnvagn är det alltså dags att vända tillbaka och ta samma väg som du kom för du tar dig inte runt med vagnen. Efter ytterligare ca 1 kilometer kommer du till ännu ett ledkors och du ska följa skyltningen mot Gruven. Även om stigen nu är ganska teknisk så är den fortfarande bara lite mjukt kuperad och inga egentliga stigningar att tala om. Efter ca 3 kilometer kommer du ner till ”stora vägen”. Ta vänster tillbaka upp mot Högfjällshotellet. Det är ca 1 kilometer asfaltslöpning tillbaka till bilparkeringen och där, efter ca 1 mil, är Östfjällsrundan klar!

Ett svar till “Springa i Sälenfjällen; Östfjällsrundan 10km”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.