Springa i Sälenfjällen; Källfjället runt 20km


Då har vi kommit fram till mitt allra sista Sälen-tips för den här gången. Den allra sista dagen på vår fjällvistelse stack vi ut på det längsta löppasset. Den här gången hade vi ingen riktig ruttplan från start utan vi improviserade fram en runda allteftersom. Låt oss kalla den Källfjället runt, en tur som börjar och slutar som Östfjällsrundan, men med en avstickare upp och runt Källfjället också. Turen blev tillslut ganska exakt 20 kilometer. Jag upplevde den här turen som veckans mest utmanande, inte bara för att det var den längsta. Nu, några dagar efteråt när jag förträngt det jobbiga, längtar jag ändå tillbaka. Jag har inte sprungit särskilt mycket i fjällen förut men efter den här veckan så har jag absolut fått blodad tand och vill ha mer, mycket mer. 

Källfjället runt 20 km

Precis som Östfjällsrundan (klicka här för min beskrivning) startar denna vid Högfjällshotellet. Parkera bilen och starta turen med Södra Kungsleden som är handikappanpassad (asfalterad) de första 2,5 kilometrarna. Fortsätt till Östfjällstugorna och därifrån västerut (tag leden till vänster). Efter ungefär en kilometer kommer du fram till ledkorset där du för Östfjällsrundans 10 kilometer ska vika mot Gruven. Denna gång springer du i stället åt höger upp mot Källfjällsstugan. Det börjar lite blött och sedan stenigt – och uppför. Det är inte särskilt brant men relativt teknisk löpning där du får tänka till lite hur du placerar fötterna. Efter någon kilometer når du toppen och det lilla stenröset i bilden högst upp. Snart ändrar naturen skepnad och du når blötare marker med myrar. Du springer nedförs på bitvis riktigt fina och mjuka stigar. Här är det härligt att springa och det känns lätt! På sina håll får du springa på spång. Efter ungefär fyra kilometer (från ledkorset) når du Källfjällsstugan.
För att fortsätta runt Källfjället springer du nu vidare på leden mot Syndalskläppen. Det fortsätter att gå nedförs och det blir allt blötare ju längre ner du kommer. Du får möta myrmark och en del spång av bättre och sämre kvalitet. Efter ungefär 2 kilometer är det dags att hålla utkik efter ett ledkors. Här ska du vika av på den led som går åt vänster, för att nu ta dig tillbaka i riktning mot Gruven och så småningom Högfjällshotellet. Du har nu en 8-9 kilometer kvar att springa och nu blir det uppför, mer uppför än tidigare under rundan. Det är dessutom lite tekniskt, åtminstone om en börjat få lite trötta ben, ibland för att det är stenigt och ibland för att det är blött. Här gick jag en del. Efter någon kilometer planar det ut något och blir återigen lite lättare att springa och det är riktigt fin led/stig.
Följ ledkryssen mot Gruven så kommer du snart att känna igen dig. Sista 3-4 kilometrarna går på samma sträckning som Östfjällsrundan, tillbaka till parkeringen vid Högfjällshotellet.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.