Jag slår ett slag för mysmotionen!

Ja, jag vet att jag har tjatat om tävlingar hela veckan. Det beror på att mitt sug efter att få rejsa är större än kanske någon vår förut, vilket såklart beror på det gamla vanliga fenomenet att en vill ha det en inte kan få. Många med rakt hår önskar sig självlockigt, och tvärtom. Det här med att köra lopp är lite samma sak. Jag vill för att jag inte ska den här sommaren.

Men nu lämnar vi det ett tag tycker jag och hoppar raskt över till motsatt sida och ett sjukt viktigt ämne som jag kommer att återkomma till ofta just därför. Igår när jag var och åkte längdskidor surrade tankarna i huvudet som vanligt. Jag tänker så himla bra när jag rör på mig. Jag funderade en del kring den vision min pappa hade de senaste åren, att få svenska folket att gå på tur. Ni vet som i Norge. ”Alla” går på tur där. Det sitter i folksjälen på något vis. Det handlar inte om idrott och prestation utan om motion och folkhälsa. Jag har tänkt mycket på det där (inte just att gå på tur utan om motion och rörelse generellt) sedan jag läste en rapport från Folkhälsoinstitutet där de hade tydliggjort hur svenskars aktivitetsnivå förändrats (minskat) under decennier. Tänk bara på 80-talet då jag växte upp. Kulturen kring hur barn och vuxna tog sig till skola och arbete såg helt annorlunda ut än idag, och sättet som vi barn lekte på har också förändrats.

Idag tränar många svenskar, men majoriteten gör det inte. De som tränar gör det ofta hårt och länge. De som inte tränar rör sig heller inte speciellt mycket i vardagen. Den psykiska ohälsan ökar både i prestationsgruppen och bland den stora massan stillasittande barn och vuxna. Jag åkte längdskidor i 28 minuter igår. Jag blev inte svettig mer än möjligen lite lätt under armarna. Jag blev knappt andfådd heller. Däremot fick jag ro i sinnet. Det låter så jävla klyshigt, ursäkta svordomen, men det är faktiskt sant. Jag mådde bra i kroppen och i knoppen efteråt. 28 minuter avkoppling, energipåfyllning, rörelse och frisk luft. Det är nästan som magi. 28 minuter.

Mitt mål är att skapa ett liv där rörelse är en mer naturlig del av min vardag än det är idag. Där jag i större utsträckning tar mig till arbete, affären och andra ställen för egen kraft i stället för med bilen. Där jag vistas mer utomhus. Där jag umgås med andra samtidigt som vi rör på oss. Träning får mer än gärna läggas till på toppen i perioder där och om det passar. Träning som i hög puls, sprutande svett och där ett pass ibland tar mer energi än det ger, men basen ska vara rörelse och motion i vardagen. Alltid. Varje dag året runt. Där mantrat är att allt alltid är bättre än inget och där en promenad på 10-15 minuter kommer som naturliga avbrott från stillasittande, gärna vid flera tillfällen under såväl vardag som helg. Det behöver aldrig vara svårare än så. Att gå en extra gång i en trappa. En extra hållplats från bussen. Vi människor behöver röra på oss så idag slår jag ett extra slag för mysmotionen!

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *