15 vanliga graviditetsbesvär

Livet som gravid med svullna fötter (förlåt för äcklig bild) 

Det är tisdag och dags för ett inlägg i preggobloggen igen. För den som undrar hur långt gången jag är så går jag alltså in i vecka 29 idag och har nu mindre än 3 månader kvar till beräknat förlossningsdatum.

Den vanligaste frågan jag fått sedan jag blev gravid är ”hur mår du då?” och den tröttnade jag på väldigt snabbt. Inte frågan i sig såklart utan på att inte veta riktigt hur jag skulle svara. För jag har ju mått skit rätt mycket (kräktes senast igår i en kaffekopp på ett flygplan – förlåt om det blev too much information nu men…) och efter ett tag är det liksom inte roligt att svara ärligt på den där frågan. Jag hör mig själv klaga om och om igen över samma saker till nya personer, och faktum är att det blir ju inte bättre av det. Samtidigt vill jag inte svara den klassiska ”allt är bra”, när det verkligen inte känns bra. Nu har jag i varje fall hittat ett svar som känns både lite roligare att säga och som visar på mitt förhållningssätt till det hela, och utan att jag själv behöver rada upp allt jobbigt:

”Googla graviditetsproblem så ser du! Jag tänker såhär att om en blir gravid vid 37 så är det ju inte säkert att en får uppleva det så många gånger, så jag tänker att jag gör det ordentligt nu när jag ändå håller på. Så att jag får testa på riktigt rejält, menar jag!”

Fast i ärlighetens namn har jag inte googlat så mycket själv så nu tog jag och gjorde det. Jag hittade en lista med 15 vanliga graviditetsbesvär, så låt oss ta en genomgång och se hur många jag kan checka av hittills. Det kan ju om inte annat bli kul att gå tillbaka till om något år och påminnas om hur det var. Jag har en tendens att glömma allt som varit jobbigt och bara minnas det som var bra…

 1. Foglossning. Fogarna luckras upp och ligamenten blir mjukare så att barnet ska kunna födas fram. Det kan kännas ordentligt. Jo tack, det känns riktigt jävla ordentligt vill jag lova. Ett tag fick jag knappt den ena foten framför den andra och gick inte snabbare än en snigel, men senaste veckan har det varit bättre. Eller så är det jag som har vant mig vid att en promenad på en kilometer inte tar 8-10 minuter längre utan snarare 20-25…
 2. Förstoppning. Beror på att tarmarna får sämre blodgenomströmning och jobbar långsammare. Nä, den här har jag klarat mig undan hittills och det är nog tack vare att jag till vardags följer de råd som ges just mot detta, det vill säga jag dricker mycket vatten, jag försöker röra på mig och motionera kontinuerligt och jag äter fiberrik mat. 
 3. Halsbränna. Graviditetshormonerna gör magmunnen slapp så att magsyra lätt kan tränga upp i strupen. Ja, men bara ett fåtal gånger tack och lov. Det har kommit på eftermiddagarna om jag slarvat med mellanmål och bara tagit en eftermiddagskopp kaffe utan något till. 
 4. Hemorrojder. Åderbråck i ändtarmen som kan göra ont, blöda och klia. Uppkommer efter upprepade förstoppningar när livmodern trycker på tarmarna samtidigt som blodvolymen i kroppen ökat. Tack och lov inget jag drabbats av – ännu! 
 5. Illamående. En del mår ”bara” illa, andra kräks flera gånger varje dag. För många ger det med sig efter första trimestern. Beror på den ökade mängden östrogen i kroppen. Kul för de som ”bara” mår lite illa i första trimestern! Är det något av besvären på denna lista som jag haft och som orsakat mest bekymmer i vardagen så är det illamåendet. Jag har kräkts dagligen under lång tid. Nu, den senaste månaden, mår jag fortfarande illa på morgonen men kräks bara någon gång ibland, som igår till exempel.
 6. Järnbrist. I mitten av graviditeten kan extra järn behövas. Av blodbrist blir man trött, kraftlös och får bleka slemhinnor. Mina järnvärden ser bra ut, men så har jag också tagit extra järn sedan innan jag blev gravid. Jag upplevde att jag blev tröttare än vanligt i höstas och då började jag. Efter ett par veckor gick energin upp igen och sedan fortsatte jag. När jag blev gravid och var på inskrivning så sade barnmorskan att det var bra, så jag har kört på. Värdena såg fortsatt fina ut sist vi kollade.
 7. Kissnödighet. Vätskemängden i kroppen ökar, njurarna är effektivare än vanligt. Livmoderns ökade tryck på urinblåsan gör dig också kissnödigare. Yes, den tror jag nästan alla gravida kan skriva under på?!
 8. Klåda. Uppstår ofta på magen, händerna eller fötterna. Beror på att huden tänjs ut. Klåda över hela kroppen – kan vara ett tecken på att levern inte orkar med den ökade belastningen som uppstår under graviditeten. Då måste dina levervärden övervakas extra. Ja fy bubblan! Klådan var nästan outhärdlig februari och mars, men det är ju också månader på året då jag med min torra hud har lite sådana problem även i vanliga fall. Nu har det nästan helt gått över och jag hade redan glömt hur hemskt det var ett tag. Jag upplevde att det var magen, utsida lår och brösten som var värst, framförallt på kvällen när jag skulle sova.
 9. Nästäppa. Näsans slemhinnor är svullna till följd av den ökade blodmängden. Ja, men inte så farligt ändå, det finns troligen gravida som har det betydligt värre än jag på den här punkten.
 10. Strimmor. Strimmor över mage, bröst och skinkor som beror på hormoner och på att underhudsväven brister och huden tänjs ut. Nej, inte än. Tror jag inte i allafall, jag har inte tittat så noga heller.
 11. Synen. En del gravida upplever att de ser sämre. Det beror ofta på mer vätska i kroppen och brukar rätta till sig efter förlossningen. Men ja! Jag har klagat ett tag på att jag tycker att jag börjat se så dåligt och funderat på hur det kunnat komma sig, det är inte så länge sedan jag var på synundersökning och investerade i flera nya par glasögon… Blev glad och lättad av att läsa det här nu så jag håller tummarna för att det går till sig när bäsi kommit ut.
 12. Tungt att andas. Hormonerna gör att området runt luftstrupen svullnar och livmodern trycker mot lungorna. Obehagligt, men inte farligt. Så in i helvete! Jag har en väldigt kort överkropp så jag har lite problem även i vanliga fall med detta. Jag kan t.ex. inte sitta som en hösäck i soffan utan att få svårt att andas efter en stund, eftersom lungorna inte får plats. Som gravid är detta förstås ännu värre. Jag flåsar för minsta lilla och det är obehagligt att sitta ner och känna att det är svårt att få luft.
 13. Vatten i kroppen. Beror på att mer vätska bildas i kroppen. Överskottet samlas ofta i benen, framför allt på kvällarna. Mhm. Mina fötter svullnar som fasikens på veckorna då jag rör mig på tok för lite över dagen. Detta får jag ordning på när det blir helg och jag kan ta promenader flera gånger. Lite moment 22 dock med foglossning, så det blir inga långa sträckor men å andra sidan många pyttesmå steg, och det verkar fungera rätt bra hittills.
 14. Yrsel. I början av graviditeten beror det på den sänkta blodsockerhalten, i mitten och slutet på den ökade blodvolymen som kan sänka blodtrycket. Det kan också bero på lågt blodvärde. Nä, eller ja, möjligen tidigt i graviditeten när jag var så förlamande trött?! Jag kommer inte riktigt ihåg. Just nu inget jag lider av iaf.
 15. Åderbråck. Ådrorna på ben och i underliv vidgas. Det orsakas av tryck från den växande livmodern och att ådrornas vävnader blir slappare. Tack och lov inget jag fått problem med ännu. Jag har små brustna blodkärl på benen sedan tidigare, och möjligen har de förökat sig något, men inget stort brock.

Så var landade jag? 10 av 15 får jag det till och det är kanske inte så himla hemskt ändå? Faktum är att jag inte tycker att det är särskilt hemskt alls. Första veckorna när jag just fått veta att jag var gravid, då när ingen annan än L och jag visste, då jag var så förlamande trött och bara kräktes hela tiden, så tänkte jag att jag skulle ge upp och kasta in handduken. Att jag aldrig skulle klara det. Sedan blev det vardag på något vis och ”besvären” blev rutin som så mycket annat i livet – jag anpassade mig, hur märkligt det än kan låta. Nu har jag nästan glömt hur mitt vanliga jag är, men skulle såklart ljuga om jag sade att jag tycker att graviditet är en dans på rosor.

The ugly truth! Här har jag precis kommit hem från jobbet och hoppat ur strumpor och sneakers. Spana in de supersvullna fotlederna.

Bild tagen ganska exakt 2 dygn efter den ovan. Förutom att jag målat tånaglarna (med risk för att bebis blev platt) så har jag på de 48 timmarna också promenerat bort svullnaden riktigt fint och mina fötter ser nästan ut som vanligt.

Vill du läsa fler inlägg om graviditet så hittar du dem under kategorin Preggobloggen. Där har jag bland annat skrivit om min gravidträning och tankar om gravidkroppen.

(Visited 347 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *