Livet som föräldraledig: Häng med på min fredag!

Det är rätt häftigt ändå det här med att vara föräldraledig och få förmånen att vara hemma med sitt barn. Samtidigt som jag upplever att jag har massor av tid (exempelvis till att träna) så har jag plötsligt ingen tid alls till sådant som att ta en dusch och andra ”måste-grejor”. Första veckan hemma räknade jag ut att bara amning är ett heltidsjobb! Jag lade då ungefär en timme gånger 8 per dygn åt att amma och därtill hörande aktiviteter, såsom att fixa och ge modersmjölksersättning (som vi fick greja med under Stinas första levnadsvecka. Nu helammas hon och det tar inte riktigt lika många timmar per dygn längre).

Eftersom jag inte ska vara hemma på heltid så länge försöker jag ta tillvara på den här tiden med Stina och mysa så mycket som möjligt. Hösten måste väl ändå vara den bästa tiden för detta, eller?! Det blir lite si och så med bloggen som ni kanske märker. Vissa dagar finns som sagt oceaner av tid, medan andra dagar bara swishar förbi med minimalt med skärmtid. Hur som helst så är jag rätt aktiv på instastories för det är så snabbt och enkelt, så du som följer mig där har säkert rätt bra koll på min vardag som föräldraledig tillsammans med Lill-Stina som nu hunnit bli 5 veckor gammal och inte är så liten längre.

Här kommer vår fredag då vi inte hade något särskilt inbokat utan bara var hemma hela dagen, vilket är lite ovanligt. Ofta har vi något schemalagt, exempelvis jobbmöte på skype, en lunchdejt eller besök på BVC, men inte just den dagen…

…som i vanlig ordning började med att Stina var på ett strålande humör. Vi ligger ofta rätt länge och drar oss på morgnarna i vår säng, innan vi går upp. Stina sover i en vagga i vårt sovrum på natten, men efter morgonamningen (infaller någon gång mellan 05:00-07:00) så får hon ligga kvar hos mig och så sover vi vidare. Eller ja, hon sover och jag brukar oftast lyssna på ljudbok, scrolla mina sociala flöden, läsa mail och kolla ÖP-appen (lokala nyheter). Just den här morgonen behövde jag duscha men jag försov mig lite och hann inte det innan Stina blev för pigg och ville ligga och ”snacka” med mig. Hon blev sur när jag lämnade henne för en megasnabb dusch. Humöret vände uppåt igen när vi gick ner till köket. Jag käkade frukost och hon satt i babysittern tills hon blev akut trött och somnade på kökssoffan med kompisarna Margot och Birger.

Efter att jag har ätit frukost tar vi nästan alltid en promenad, om inte vi har en förmiddagsbokning med nåt annat. Den här dagen gick vi med retrovagnen, men jag alternerar med vår sportvagn också så att hon ska vara van vid och trivas i båda. Sedan sov Stina vidare i vagnen ute på bron (vilket hon inte alltid gör) så jag passade på att njuta av en kopp kaffe och tid vid datorn under tiden.

Sedan var det dags för lunch. Först ammade jag Stina och sedan fick jag äta min matlåda. Stina satt nöjt och chillade medan jag åt. Det händer inte heller så ofta, men fredagen var en riktigt bra dag! Efter lite sång och dans var det sovstund igen och jag passade på att bära upp två byråer som Stina ärvt av sina kusiner. De ska målad om och fixas till så jag skruvade loss knopparna och förberedde dem för grundmålning.

Appropå sova. Stina somnar nästan allra bäst i bärselen, den är verkligen en life-saver tycker jag. När hon ligger i den får hon värme och trygghet, och jag får båda händerna fria. Win win liksom! När hon somnat in ordentligt går det oftast att lägga ner henne lite varstans och så sover hon vidare.

När hon tog sin långa eftermiddagslur passade jag på att fixa lite i köket, bland annat rörde jag ihop en stor laddning chiapudding och fixade portionsskålar med hallon – bra att ha i kylskåpet för ett snabbfixat mellis! Sedan blev det lite planering av både blogg och jobb…

…innan Stinas moster Emma och ”mobbre” Lars dök in på en kopp kaffe, innan de styrde vidare mot sin stuga. Momma Karin (min mamma alltså) kom också in en sväng. Sedan blev det kväll och fredagsmys i soffan och fredagen var över.

Snipp snapp snut, så var sagan slut!

Är eller har du varit föräldraledig? Vad tyckte de var det bästa respektive sämsta med den tiden?

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *