”Hur har ni fått Stina att gilla barnvagnen?”

Pappa Lars på söndagspromenad med Lill-Stina i liggvagnen

Som ni säkert har sett så har vi gått i stort sett dagliga promenader med Stina i barnvagn sedan första dagen hemma från BB. Det har blivit en daglig rutin helt enkelt som vi gillar, både Stina och jag. Dessutom springer Lars med henne i vagn också, något hon verkar uppskatta än mer, och jag ser fram emot att komma igång med det jag också på allvar. Hon tycks gilla fart vår dotter, det är samma sak när det kommer till bilåkning. Stadskörning är tråkigt men långkörning på riksväg är mysigt.

Lill-Stina sover gott i sportvagnen

Jag fick en fråga på instastories där jag uppdaterar rätt flitigt från min nya vardag som föräldraledig. Om du inte redan följer mig på instagram (saraeborg) så gör det vettja. Frågan löd:

”Hur har ni fått Stina att gilla barnvagnen?”

För det gjorde hon inte från början, vilket kom lite som en överraskning för mig. Jag trodde lite naivt att alla bäbisar gillade det. Jag menar, tänk dig att få ligga nerbäddad och köras runt byn lite, det vore väl mysigt? För mig blev det lite av en chock att mötas av en bäbis som låg och skrek där i vagnen de första dagarna. Jag hade ju sett fram emot alla långa höstpromenader som jag skulle ta, då när jag gick och vaggade fram som höggravid. Kanske är du där just nu?! Du har blivit gravid och har redan en aktiv livsstil och längtar efter en ny liten träningskompis som du ska ta med ut, eller så har du redan fått ditt barn och mött samma verklighet som jag gjorde de första dagarna. Kanske har du ingen träningsbakgrund alls men nu är du föräldraledig och vill passa på att komma igång?!

Det jag inte tänkte på var att nyfödda bäbisar är vana att ligga hoprullade som en liten boll i ett trångt utrymme. Sedan kommer de ut i vida världen och ska plötsligt ligga på rygg på plant underlag i en vagn, vilket inte alls påminner om miljön inne i mammans mage. Att ligga på rygg kan därför vara lite otäckt för en liten, och därför kan man behöva träna lite på det hela, alltså vänja bäbisen vid det nya lite försiktigt.

En av de allra första bilderna som togs med mig och barnvagnen efter att Stina föddes

Jag är definitivt inget proffs på det här med bäbisar så det är tur att jag har rutinerade kvinnor och män, som min mamma, syster och svåger, i min omgivning. Efter att lite chockartat ha upptäckt att Stina inte trivdes så bra i vagnen så blev det ganska snabbt bättre när jag fattade grejen och anpassade mig efter Stinas behov. Efter någon vecka var vi sams, Stina, barnvagnen och jag. Nu kan vi rulla problemfritt uppemot 90 minuter, kanske längre men det har vi inte testat. Stina är i stort sett alltid nöjd i vagnen nu oavsett om hon sover eller är vaken.

Såhär gjorde vi:

  1. Tänka att bäbisen ska vara mätt, torr och lagom trött (övertrött är inte bra när man ska träna på nya saker). Detta visste till och med jag så det körde jag på redan från start.
  2. Tänka på att barnvagnen är en miljö som inte liknar mammans mage så vänj därför in försiktigt. Tänk ofta men kort, istället för sällan och länge. Jag tog korta promenader på 10-15 minuter men flera gånger om dagen. Det var dessutom perfekt för min kejsarsnittade mage som behövde hållas igång för att minska risken för blodproppar samt påskynda sårläkningen. Win win för både mamma och bäbis således!
  3. Tänka på att bädda bäbisen tight, så att det påminner om att ligga trångt i magen. Exempelvis kan man rulla filtar och stötta upp bäbisen på båda sidor så att hen slipper skumpa runt (skrämmande) när vagnen skumpar. Detta hade jag helt missat och lade henne bara plant i vagnen under ett täcke så att hon nästan vickade från sida till sida – inte populärt!

Har du egna erfarenheter, tankar, tips eller frågor? Hör gärna av dig! Det går som vanligt bra att lämna en kommentar här i bloggen eller så skickar du ett meddelande på messenger eller insta. 

(Visited 31 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Premiärturen med Thule Chariot Sport som cykelkärra – Sara Borg

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *