”Sover du när Stina sover?”

Jag fick lite frågor på instastories om hur det funkar med sömnen för mig och om jag sover när Stina sover, så jag tänkte att jag sammanfattar mina tankar och erfarenheter på ämnet sömn här i bloggen (faktiskt medan Stina sover bredvid mig i soffan).

Det enkla svaret på frågan i rubriken är: nej, när Stina sover på dagtid sover inte jag. Tvärtom så är det min bästa egentid som jag njuter av. När Stina är vaken gör vi sånt hon gillar, när hon sover gör jag sånt jag gillar. Enkelt.

Som exempel så gillar jag att vara ute och röra på mig. Oftast går jag ut och går eller springer med Stina i barnvagn när hon ska sova sin förmiddagslur. När hon sover inne sitter eller står jag mycket vid datorn och bloggar eller jobbar.

Anledningen till att jag inte sover då är, förutom att jag som sagt vill använda tiden till annat, att jag helt enkelt inte är bra på att sova på dagtid. Har aldrig varit. Inte ens under graviditeten när jag var förlamande trött ibland. Att sova dag fuckar upp min nattsömn big time. Jag får svårt att somna på kvällen, sover ytligt, vaknar av minsta lilla ljud, har svårt att somna om, blir liggande vaken i timtals – och är då naturligtvis dödstrött dagen efter. Det blir som en ond cirkel. DÄRFÖR sover jag inte på dagtid när Stina sover.

Är jag då konstant trött nu, för visst är jag uppe på nätterna? Nej och ja. Såhär är det att Stina äter runt 03:00 och sedan vid 06:00. Båda gångerna liggammar jag. Jag lyfter alltså över henne från vaggan till vår säng, men jag försöker att hålla henne i halvdvala så jag byter inte blöja (om hon inte har bajsat) och jag håller dämpad belysning. Jag har alltid gillat att kliva upp på morgonen, men nu löser jag sömnbehovet genom att ligga kvar även efter klockan 6 då jag förr steg upp. Vanligen somnar både Stina och jag om. Det gör att jag oftast får närmare 8 timmars sömn per natt, även om den blir upphackad. Jag har inga problem att somna på kvällen sedan och känner mig tillräckligt pigg de flesta dagar. Självklart har vi nätter som funkar sämre och då är jag tröttare än normalt på dagarna, men det brukar ordna till sig efter några dygn.

Än så länge. Peppar peppar ta i trä, och allt det där ni vet… jag fattar att det kan ändras. Just nu är jag bara grymt tacksam.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *