Cykelpodd om vintercykelkläder

Min bäbis hade en sådan där bajsdag som hon brukade ha när hon var pytteliten, sådär så att hon bajsade 4-5 gånger på en förmiddag, så jag fick bädda ner henne i vagnen och gå till affären för att lite akut köpa några storpack blöjor plus våtservetter. (Och kaffe förstås, alltid påfyllning kaffe).

Jag hade sett på instagram att Elna och Helena släppt ett nytt avsnitt av sin cykelpodd så jag pluggade i lurarna och startade igång snacket om vintercykelkläder. Jag hann nästan ner på byn när Elna berättar om vad hon brukar ha på sig när hon vintercyklar:

Jag brukar ha en kortärmad underställströja under min vintercykeljacka

Jag brister ut i ett asgarv, det är skillnad på person och person och även vinterkyla och vinterkyla såklart. Helena låter också smått chockerad och måste dubbelkolla om hon uppfattat saken rätt genom att fråga om Elna alltså menar att armarna är helt bara under jackan. Vilket var korrekt uppfattat.

När jag vintercyklar brukar det se ut ungefär såhär, så du kanske fattar varför jag höll på att garva ihjäl mig va?! Men så var det klart och kallt, runt minus tjugo som jag minns det, på rätt många av mina lunchpass under vintern som var. Dessutom var jag gravid med Stina och körde bara lugna distanspass.

Som standard hade jag underställströja i ull, en cykeljacka som mellanlager och sedan en tunn dunjacka utanpå det. Nertill hade jag vintercykelbyxor närmast kroppen och sedan ett par vindskyddande överdragsbyxor utanpå. Var det riktigt kallt drog jag ett mellanlager i ull också… Japp, jag hatar att frysa!

För att skydda händerna så funkar tumvantar absolut bäst för mig. Dessa är i skinn med ullfoder från hestra. Jag har lobstervantar tänkta för cykling men de är i nåt funktionsmaterial som inte alls håller värmen lika bra som mina gamla slitna och smutsiga tummisar.

På fötterna har jag ullstrumpor, vintercykelskor OCH fleecefodrade skoöverdrag. Och ja, det är att överdriva faktiskt även när temperaturen gått ner till minus tjugo, i varje fall på lite kortare pass.

Om du har problem med luftrören kan jag tipsa om jackor som har plats med hjälm i huvan. Den här svarta dunjackan är från Lundhags och gjord för alpin skidåkning så den har hjälmluva. Inandningsluften när det är riktigt kallt känns mycket mjukare när luvan är uppdragen, vilket kanske mest beror på att halsen och nacken håller värmen på ett annat sätt än bara med buff?!

Jag är inte alltid sådär vansinnigt påklädd när jag vintercyklar, men ofta. Ibland räcker det med en tunnare jacka som lager tre, som på bilden ovan. Där skippade jag även långa överdragsbyxor och tog istället ett par vindskyddande shorts.

Men alltid buff! Jag har problem med luftrören så jag behöver hålla hals och nacke så varmt som det bara går ?

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *