Årets inspohelg med She Rides

Följer du mig på instagram har du knappast missat att Stina och jag hängde i Stockholm hela helgen?! Det var dags för inspirationsdagar med She Rides cykelcommunity på Downtown camper by Scandic – ”Bli en bättre cyklist 2019”.

Äventyret började redan på fredagsmorgonen då Stina och jag, tillsammans med Erika och Helena, packade in oss i min bil och styrde kosan mot huvudstaden. Jag hade varit lite nervös innan, främst för bilresan. Stina har nämligen gillat bilåkning tidigare och vi har kört till bland annat Åre med ca 13 mil enkel resa och Sundsvall på ca 20 mil enkel, men efter farsdag har det inte alls varit någon höjdare. De flesta korta körningar till eller från stan, en resa som tar ungefär en kvart, har varit en skrikfest utan dess like. Att bila till Stockholm, enkel resa ca 55 mil, kändes som en utmaning.

Dagen innan resan flyttade vi fram isofixbasen till Stinas stol, så att hon skulle kunna åka i framsätet bredvid mig, och så tog jag bort spädbarnsinlägget och flyttade några fästremmar i hopp om att den rymligare sittställningen skulle bli mer bekväm. (Ungen har vuxit massor alltså…) Tack och lov gjorde detta susen och Stina var nöjd i princip hela resan förutom en kort stund på eftermiddagen då jag lite hade glömt att det var matdags för henne och fick sladda in vid Dragongate för ett amningsstopp.

Erika Holmqvist och Helena Enqvist / Foto: Jessica Claren

På fredagskvällen var det dags för oss She Rides-ambassadörer från hela landet att träffas en stund innan starten av helgens första föreläsning, ”Träna som kvinna”. Alice Andersson, elitcyklist och studerande, pratade om hur en som kvinna kan anpassa sin träning för att få ut bäst resultat och prestation när det gäller. På senare år har frågan om den kvinnliga fysiologin och träning lyfts mer och mer, med studier som undersöker inte bara menscykelns påverkan på prestationsförmågan, men också vilken effekt preventivmedel ger på träningen.

Foto: Jessica Claren

På lördagen drog allt igång på riktigt. Förmiddagarna både lördag och söndag var vikta åt cykelklasser med världens bästa Jessica – grundare och eldsjäl inom She Rides – men då valde jag att promenera utomhus med Stina i stället för att efterlikna våra dagar hemma med de rutiner och tider som vi har i vanliga fall. Direkt efter lunch startade föreläsningarna och först ut var den mycket kunnige och meriterade tränaren Mattias Reck. Han pratade dels om livet som proffstränare och bjöd på några små anekdoter från läger och tävlingar. Efter en fikapaus gick han in mer på ren träningslära kring uthållighetsidrott. Det var pedagogiskt och inspirerande på många sätt. Inget var direkt nytt för min del (förutom en del kring effektmätning och sådant väldigt cykelspecifikt), men det var skönt att få ett kvitto på att de baskunskaper jag en gång lärt mig om vad och hur en ska träna för olika syften fortfarande gäller. Åren går och det börjar helt enkelt bli rätt så länge sedan jag satt i skolbänken och pluggade träningslära…

Efter Mattias var det dags för en annan föredetta elitcyklist, nämligen Anders Grönqvist. Den föreläsningen hade en helt annan vinkel och Anders bjöd på sin egen väldigt nakna historia runt ångest, depression, mat-, spel och alkoholmissbruk, men också drömmar och förmågan att fokusera mentalt på ett mål. Anders lockade fram en hel del skratt bland åhörarskaran men det var såklart också en gripande och i många delar ganska tragisk berättelse.

Stina hade förstås klätt upp sig i sin fina She Rides-body dagen till ära. Den är egentligen två-tre storlekar för stor men det går bra ändå. Axlarna hamnar lite tokigt och i hennes baggy mjukisbyxor har jag gömt allt extratyg, men det här plagget kommer hon kunna ha länge.

En reflektion är att om bäbisar är klädda i svart och grått så utgår nästan alla från att barnet är en kille. Jag blev tilltalad av så många på hotellet som frågade hur gammal HAN var eller som sade att HAN var så söt. I vanliga fall har Stina en del grått, grönt och gult på sig och då frågar de flesta först om det är en tjej eller en kille, men inte om hon har svart på sig tydligen. Det är lite skrämmande ändå att vi är så låsta i våra uppfattningar om färger på barns kläder. Hade det varit babyblått hade jag inte alls blivit lika förvånad, men svart och grått som jag tänkte var ganska neutralt var tydligen inte det.

Foto: Helena Enqvist

Söndagen började på ungefär samma sätt som lördagen. Efter frukosten gick Stina och jag ut på en promenad på lite drygt en timme innan det var dags att ta plats för att lyssna på Emma Johansson, en av de absolut främsta cyklister Sverige har haft. Med på sin imponerande meritlista finns bland annat två OS-medaljer och två VM-medajer. Emma berättade om sin resa från ungdomstiden utanför Sollefteå mot den yppersta världseliten nere i Europa, men också om vikten av styrketräning för cyklande kvinnor med konkreta exempel på hur de styrkepass hon körde under sin aktiva tid såg ut.

Foto: Helena Enqvist

Sent på söndagseftermiddagen var det dags för oss att säga hejdå till hela härliga gänget och börja den långa resan hemåt. Stina var lite ledsen när vi började köra, förmodligen fullmatad med nya intryck efter en lång helg, men efter en stund somnade hon in och vaknade först när vi stannade på Gävle Bro för att tanka både bilen och oss själva. Då blev hon rätt så arg en stund men även det gick över och på det stora hela måste jag säga att det gick riktigt bra att ha henne med, långt över mina förväntningar (och kanske farhågor…?!) faktiskt.

Strax efter midnatt landade vi in hemma på Södergård och möttes av en sambo/pappa som hade längtat rätt mycket efter sin lilla tjej, och hon hade nog saknat honom också för det var stora leenden på dem båda innan vi släckte och sade godnatt. Jag sov gott, fullmatad med inspiration men också av glädje över den fina stämning och gemenskap som dagarna med She Rides-gänget gav.

*De foton i detta inlägg där inget annat anges är tagna av mig.
(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *