Frågelistan om teknik

Jag hittade den här listan hos Anja alldeles nyss och hoppar på den direkt!

Vad är bästa grejen med din mobil?

Att den har allt! Sedan jag blev med iPhone för ett gäng år sedan har livet verkligen förändrats och förenklats. Tänk innan när vi hade olika enheter för det mesta. Vi hade bärbara musikspelare och kameror, vi betalade räkningar via datorn (minns ni ännu längre tillbaka när man satt med inbetalningsblanketter i ett block och postade allt i ett kuvert till banken?), vi hade kalender eller filofax osv… Nu finns allt i mobben och det passar mig perfekt. Jag började med iPhone 3GS och har nu iPhone X.

Sämsta?

Att vissa iPhone-modeller är så otroligt känsliga för kyla. Nu är min mobbe så ny att jag inte hunnit testa den riktigt ännu men iPhone 4 var katastrof. Den stängde till och med av sig på sommaren om det var en sval dag (typisk Jämtländsk sommar alltså). Min 3:a och 6:a har varit betydligt bättre på vintern.

Mobilskal?

Ett supertunt och transparent skal som är mindre halkigt än själva telefonen, och därmed förhoppningsvis minskar ”tappnings-risken” något.

Datorfodral?

Till min privata dator (MacBook Air) har jag ett brunt läderfodral. Det är inte riktigt min stil men var det snyggaste som fanns där och då när jag lite akut behövde köpa. Till jobbdatorn (Lenovo) har jag ett svart fodral med en rymlig ficka för laddare m.m. Numera använder jag sällan fodralen eftersom jag sedan ett par år tillbaka har en stor handväska från Michael Kors med inbyggt datorfodral mitt i väskan. Den använder jag nästan alltid i jobbsammanhang, förutom om jag åker tåg eller flyger och istället har ryggsäck. Då har jag antingen en från Haglöfs eller en från Craft, och de har också inbyggda datorfickor.

Hur organiserar du din mobil?

Jag jobbar inte med mappar utan i stället har jag sorterat mina appar så att de jag använder mest frekvent ligger på förstasidan. Jag grupperar dem så att allt som exempelvis har med foto eller ekonomi att göra ligger bredvid varandra. På förstasidan har jag som exempel min bank-app alldeles intill swish, mobilt bank-id, klarna osv.

Hur mycket skärmtid har du i genomsnitt per dag?

Vill inte veta! Det blir rätt mycket nu när jag har så många timmar i soffan med Stina varje dag. På eftermiddagarna sover hon ofta där och då brukar det bli att jag sitter bredvid henne och tar en kaffe och slösurfar.

Ditt bästa teknikhack?

Jag har nog inget. Dock vill jag skryta med att jag nog var tidigt ute med att fota med självutlösare på iPhone. Det var långt innan den funktionen fanns i den vanliga kamera-appen utan jag hade laddat ner en special för ändamålet. Jag fick många frågor om vem som tog mina bloggfoton på den tiden. Det var dock länge länge sedan och idag använder väl alla den funktionen på såväl kameror som i telefonerna?!

Vad använder du för kamera?

Numera nästan uteslutande mobilkameran faktiskt. Jag har både en systemkamera och en kompaktkamera, men jag är tydligen inte en tillräckligt bra fotograf för att jag ska få till bättre bilder med dem än med mobilen.

En app alla borde skaffa?

Vykortsappen från Postnord! Med den kan man skicka riktiga vykort, alltså sådana som kommer till mottagaren med snigelpost – det är ju så rackarns härligt (och sällsynt) att få sådana numera.

Hur redigerar du dina instagramfoton?

Om jag redigerar dem, för det gör jag inte alltid, så använder jag appen Snapseed.

En teknikgrej du saknar från barndomen?

Min pappa var egenföretagare och hade ett stort kontor hemma där vi hade alla möjliga teknikprylar som få av mina kompisar hade tillgång till. Tänk dig elektrisk skrivmaskin, en jättestor kopiator, fax och så sist men inte minst en räkneapparat med kvittorulle som var perfekt när man skulle leka affär.

Känner du dig beroende av sociala medier/din mobil?

Både ja och nej. Som jag skrev innan så har jag i princip hela livet i min mobil och skulle därför få svårt att klara av vardagen utan den. Men jag känner inget tvång eller beroende på ett negativt sätt. Jag är grymt bra på att stänga av eller låta bli att kika i mina sociala kanaler när jag känner att det inte är läge för det.

Bästa instagram story-filtret?

Jag använder ytterst sällan filter på stories.

Hur förhåller du dig till all hets och ångest som sociala medier kan medföra?

Här gäller det att ta ansvar för sin egen hälsa, även om det ibland kan vara svårt. Jag är rätt bra på att ha koll på vad jag mår bra och inte bra av, och rensar friskt därefter, men också jag trillar dit ibland och glömmer att jag aktivt måste välja och vraka. Det är på intet sätt konstant utan går i perioder var som stör eller inspirerar. Jag följer och avföljer beroende på hur jag mår och var jag är i livet. Jag har bloggat om att må bra på internet tidigare och här en fortsättning på samma tema.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *