Fröknäcke till jul (recept)

Eget fröknäcke som smakar ljuvligt med bregott och en skiva stark ost

I helgen bakade vi kanelbullar till jul hemma hos mamma och i veckan hade jag en plan om att göra något litet i köket varje dag. Det har gått lite sisådär kan vi säga. Stina har sådana humörsvängningar och går från superglad till JÄTTELEDSEN på ungefär 0,2 sekunder. Inte ens när hon har sovstunder får jag tid för mig själv för hon vaknar stup i kvarten och gråter och är bara så förtvivlad. Jag får hålla henne i lilla handen tills hon somnar om. (På natten sover hon dock än så länge fortfarande bra, tack och lov). Appen säger utvecklingsfas fyra som är sådär härligt lång, uppemot fem veckor tydligen… Om det är någon som inte vet vad det är så betyder det alltså att bäbisen tar ett stort språng i sin utveckling och lär sig nya saker. Alla intryck är påfrestande för bäbisen som därför får ett större behov av tröst, närhet och uppmärksamhet än vanligt. Humörsvängningar, matvägran och sämre sömn är helt normalt. Så nu ser jag fram emot julefrid, haha.

Men det var ju inte det jag skulle skriva om egentligen. Efter att ha bakat godsaker i flera dagar kände jag att magen behöver något ordentligt också att jobba med på julen. Julafton blir lätt en enda kakbuffé tycker jag, och riktigt mat brukar jag inte få i mig förrän på kvällen. Därför tänkte jag att ett rejält fröknäcke kan vara på sin plats för att hålla mage och tarmar någorlunda i trim trots gulgodis, bullar och annat degigt. Jag slängde ihop två plåtar i går kväll, vilket fungerade hyfsat trots Stinas små utbrott, då det går väldigt snabbt att röra ihop en smet.

Här kommer receptet om du är sugen på ett gott och fröigt knäcke till julbordet!

Du behöver:

 • 0,5 dl pumpakärnor
 • 1,5 dl sesamfrön
 • 0,5 dl solrosfrön
 • 0,5 dl hela linfrön
 • 2 msk pofiber
 • 1 msk fiberhusk
 • en nypa salt och eventuellt lite smaksättning, tex pizzakrydda
 • 0,5 dl kokosolja
 • 2,5 dl kokande vatten

Gör såhär:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och smält kokosoljan i vattnet. Häll ner i bunken och rör om ordentligt. Häll ut på bakplåtspapper och tryck ut till en stor, tunn kaka. Strö eventuellt över lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter på 150 grader. Låt svalna. Bryt i lagom stora bitar.

(Visited 32 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. Maria 23 december, 2018 at 09:55

  Åh det lät som ett gott recept! Det ska jag prova när jag kommer hem till Oslo 🙂

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *