Det här med att jag har börjat jobba

Snart har det gått en hel månad sedan Stina blev 4 månader gammal och vi började växla över föräldraledigheten här hemma, något som jag beskrev lite kort här. Rent praktiskt funkar det som så att jag jobbar förmiddag på måndagar och onsdagar samt eftermiddag på fredagar, och då är såklart L hemma med Stina. Och vet ni, det är helt UNDERBART, på så många sätt!

Först och främst så känns det väldigt fint att se vilken bra kontakt Stina har fått med sin pappa nu. Den var bra förut också men det går liksom inte att jämföra. Nu är han så mycket säkrare vilket gör att han även tar henne på ett mer självklart sätt på helger och kvällar när vi är båda två tillsammans med henne. Förut fick jag be eller ”kommendera”, alternativt att han frågade om lov, någon annan småbarnsförälder som kan känna igen det kanske? Nu liksom bara görs det saker här hemma mer naturligt, och de gillar verkligen varandra de där två. Det är rackarns fint att se.

Sedan är det detta med att ha tid för att få tänka tankar, använda vuxenhjärnan, i mer än två sekunder utan risk för att bli avbruten av en bäbis som har något basalt behov som behöver tillgodoses. Mat, torr blöja, trygghet, sömn och allt det där. Förstå mig rätt, det är helt fantastiskt att känna den där känslan av att vara den viktigaste personen i hela världen för någon, men för mig är det också viktigt att få tid för mig själv och mina egna behov. Det behöver inte vara så lång stund, jag längtar rysligt mycket efter lillgumman när hon är med L, men jag tror att just det är nyckeln till välmående för mig, att få vara i båda världarna lite omvartannat.

Jag jobbade ju lite smått under hela hösten, när jag officiellt var heltidsledig. Jag var med på lite skypemöten, jobbade med långsiktig planering, gjorde budgetar osv men allt var på Stinas villkor och huvudsakligen när hon sov. Att jag skulle återgå i tjänst på deltid från årsskiftet var bestämt redan innan Stina föddes så i december bestämde jag mig för att verkligen vara så gott som helt ledig från jobbet. Det blev inte bra. Veckan innan jul hade jag magkatarr och mådde inte alls bra. Det kan bli så för mig att när det är lite för obokat i kalendern ett tag så går jag ner för mycket i varv och blir nästan deprimerad. Då blir de få saker som måste göras sådana stressmoment och jag får inte ihop det. Att vi sedan hade F svårt sjuk och inlagd på sjukhus mest hela tiden bidrog säkert också till att jag inte mådde bra, men ändå. För mig behövs helt enkelt lagom arbete och lagom ledighet för att jag ska fungera.

Men visst finns det baksidor också! Alltså jag jobbar mycket hemifrån, när det inte är möten och sådant, och då hör jag ju hur härligt L och Stina har det. Jag är i en annan del av huset bakom stänga dörrar, men skratten, ”samtalen” och allt det där tränger igenom och mitt hjärta skriker att jag vill vara med dem. Samtidigt finns det ingen gång jag är så glad över att få hänga en eftermiddag med Stina som när jag har jobbat hela förmiddagen. Det är som att jobbet laddar mig med massor av mamma-energi som vill ut!

L var lite nervös innan för hur det skulle gå, men igår hörde jag honom berätta för en familjemedlem att han tycker att detta är toppen. Han vill aldrig jobba heltid igen!

Att som mamma börja jobba när ens bäbis är 4 månader är tydligen väldigt kontroversiellt för vissa. Jag har fått DMs på instagram från både män och kvinnor som skriver att minst ett års föräldraledighet är det som gäller, som att det skulle vara någon mamma-lag som säger det och som jag nu bryter mot. Jag undrar lite varför det är så känsligt eller konstigt att låta barn vara med sina pappor? BVC pratade om det här med föräldraledighet på den senaste gruppträffen. Det var lite märkligt ändå hur de uttryckte sig för de sa att det bästa för barnet är att föräldrarna delar lika, men verkade ändå nästan lite förvånade när jag berättade att vi så smått har börjat växla nu. Är det fortfarande så ovanligt att pappor och mammor gör det?

Berätta gärna hur du tänker!

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *