Turtips: Åsarna MTB-led 30 km

Åsarna IKs ungdomssektion har i ett gäng år nu arrangerat en mountainbiketävling varje sommar. Ibland har den legat rätt tidigt, i slutet på maj tror jag, och vissa år såsom ifjol låg loppet i mitten av juni då det dessvärre krockade med Vätternrundan. I år testar arrangörerna att köra sista helgen i augusti i stället, vilket jag tror och hoppas kommer vara en succé!

På tävlingen erbjuds flera klasser och sträckor, varav den längsta mäter 30 km och skyltas som ”Elitmotionärsklassen”. Sedan förra (eller möjligen förrförra året) kan vem som helst smygträna på banan eller bara myscykla hela eller delar av den eftersom Åsarna IK på ett föredömligt sätt har märkt upp och skyltat den. Har du i sommar vägarna förbi Åsarna i Jämtland (byn ligger lite drygt 7 mil söder om Östersund) tycker jag att du som gillar att cykla mountainbike ska stanna till och provköra, för jag törs nästan lova att du kommer tycka att det är värt!

Vad får du?

Leden bjuder på en del transportsträckor på grusväg, skogsbilväg och elljusspår, men också massor av riktigt riktigt fin stigcykling. Vissa partier är rätt så tekniskt kluriga, framförallt då det bitvis också är en del höjdmeter som ska tas, och är det något jag personligen fortfarande tycker är lite lurigt och ibland skrämmande så är det att ta mig an steniga partier samtidigt som jag ska klättra brant uppför. På plussidan, som gör att jag ändå gillar turen, är att de mer tekniska partierna inte är så långa så i de branta backar där jag ibland väljer att hoppa av så tappar jag inte alltför mycket tid på att gå eller jogga med cykeln uppför. Sedan har vi utförspartierna, alltså WOW! Det är flowiga och småknixiga partier med bitvis helt magisk utsikt från hyggen högt uppe i Ås-byn och de intilliggande byarna Storhallen och min hemby Brånan. Alltså jag blir helt lyrisk bara av att tänka tillbaka på söndagens cykling här.

Startplatser

Om du inte har koll på trakten sedan tidigare rekommenderar jag dig att utgå från Åsarna skidstadion. Dit är det skyltat från E45:an som går genom byn. Parkera uppe vid kansliet så hittar du en stor skylt med karta och pilar som pekar dig i rätt riktning. Du ska härifrån ta asfaltsvägen som går uppåt genom byn för att sedan så snart det börjat plana ut vika ner höger på det första stigpartiet. Du kommer inledningsvis köra massor av stig innan du så småningom kommer till min hemby Brånan. Av praktiska skäl utgick vi härifrån när vi körde, och det går såklart bra att kliva på och av leden där det passar bäst. Vill du också börja i Brånan kan du parkera exempelvis vid bygdegården, för även här passerar leden och i korsningen intill finns skyltar och karta.

Från Brånan blir det mest grusväg och skogsbilväg ett tag innan du närmar dig grannbyn Storhallen, som du i praktiken aldrig riktigt kommer uppfatta eftersom du då befinner dig på en skogsstig högst ovan byn. Därifrån väntar återigen massor av stigcykling innan du är tillbaka vid Åsarna skidstadion och har avverkat de 30 kilometrarna.

Svårigheter och alternativa rutter

Som jag varit inne på är det en del höjdmeter och tekniska partier som ska avklaras. Skulle du mot förmodan känna att du inte har dagen med dig så är det relativt enkelt på en mängd ställen att vika av och ta landsvägarna som ligger nära där du befinner dig mest hela tiden. Har du med dig mobil med kartfunktion och gps (vilket såklart rekommenderas om något skulle hända) så kan du enkelt navigera dig fram till vägarna och åka dessa tillbaka till var du utgick ifrån.

Åsarna IK har även skyltat en 45 kilometer lång led, Kvarnsjö-Bjartan MTB, se den blå slingan på kartan. Jag har ännu inte testat den (fast den står såklart på sommarens önskelista), men Helena har skrivit ett fint turtips om den som du hittar här.

(Visited 451 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *