Ät mer grönsaker (och kanske mindre kött?)!


Här kommer ett tips till dig som för egen eller familjemedlemmars del vill och behöver äta mer grönsaker, eller som är nyfiken på det där med att äta mindre kött.

Många vill ju dra ner på sin köttkonsumtion (ett av dina nyårslöften kanske?) idag men tycker att det här med vegetariska rätter är svårt. Det finns en lösning! Om du inte tänker svart eller vitt utan kan nöja dig med grått eller lagom, hur tråkigt det än må låta, så kan det här vara grejen för dig.

Blanda i grönsaker i maten! Rivna morötter i köttfärssåsen är en gammal klassiker. Istället för en stor förpackning med 800 gram färs räcker det med 500 gram till samma antal portioner och dessutom blir det billigare. Det är gott också, jag lovar. Jag lagade köttfärssås tidigare i veckan och passade på att dryga ut den med just rivna morötter. Jag rev dem grovt men ska det ges till barn kan ett tips vara att finriva. Morötter, andra rotsaker eller äpple är förövrigt gott att riva ner i baket också, i matbröd eller muffins.

Köttfärssås (ca 6 portioner)

500 gram köttfärs
2 paket bacon (kan givetvis uteslutas)
2 stora morötter
400 gram krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
Vatten
3 vitlöksklyftor
Salt och kryddor (persilja, dragon, chili, vit-, svart- och cayennepeppar, paprikapulver)

Gör så här:
Klipp ner baconet i en het stekpanna med höga kanter och fräs det ordentligt. Blanda ner köttfärsen och bryn den tills den är helt genomstekt. Blanda ner hackad vitlök, salt och kryddor. Häll på de krossade tomaterna, tomatpuré, rivna morötter och några deciliter vatten. Rör runt och låt stå och puttra på låg värme medan du kokar pastan eller vad nu du vill servera till. Ät och njut!

Rivna morötter är ett perfekt sätt att dryga ut köttfärssåsen och ”lura i” barn och vuxna mer grönsaker
Köttfärssås med bacon och grovrivna morötter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.