Yogaflöden utan krusiduller eller krav


Det är svårt att tro, ibland till och med för mig själv, men den 15 år yngre upplagan av mig jobbade bland annat med att introducera nybörjare för yogan. Det var en fysisk yogaform – poweryoga – på den tiden även kallad fitness yoga. Det var då, i början, när solhälsningarna hittade sig in till gymmen och gruppträningsklasserna, en miljö som på deltid var min arbetsmiljö. Med en allvarlig ryggskada i bagaget är jag inte den smidigaste och mest atletiska personen, och jag hade ingen egen lång yogaerfarenhet med mig, men kanske just därför blev mina nybörjargrupper ändå populära. Då precis som nu var mitt budskap att alla kan vara med och allt är bättre än inget!
Några år senare slutade jag instruera yoga och ganska snabbt därefter slutade jag även att praktisera det själv. Jag är en rutinmänniska och det som inte ryms i den vardagliga prioriteringen faller lätt ur glömska. De senaste 10 åren har mina yogaflöden varit relativt få och helt utan regelbundenhet. Så är det fortfarande. Men varje gång jag rullat ut min matta och gjort några solhälsningar så slås jag av insikten att jag borde göra detta oftare

Jag är för stel för yoga!

Hur ofta hör man inte den? Kanske har du också tänkt så, men inget kan vara mer fel. Det är ju exakt därför (en av anledningarna) som just du skulle prova yoga. Jag är extremt stel i vissa delar av min kropp men märker direkt skillnad i mjukheten efter bara några solhälsningar.  

Ordet yoga förresten, jag tror att det för många är förknippat med något oklart, lite flummigt kanske, men då får man tänka på att det finns många olika former. Vissa är absolut av den mer lugna och meditativa sorten medan det även finns fysiska yogaformer där rörelse är i fokus. Du blir varm, rent av svettig om du så vill, och du kan träna dig riktigt trött i musklerna. Allt handlar om växlingarna mellan att spänna och slappna av, aktivera och sträcka ut. 

Den senaste tiden har jag blivit lite bättre på att ta in yogan i mitt liv igen. Ibland bara några korta sekvenser i köket medan jag lagar mat, ibland ihop med i kopp kaffe en tidig lördagsmorgon. Ingen stress, inga krav – bara kroppen och jag. 

Yogar du? 


2 svar till “Yogaflöden utan krusiduller eller krav”

  1. Jag försöker få till lite Mediyoga då o då, går sådär:-) Den lugnaste formen av yoga, på matta eller stol. Sååå skönt när jag väl kommer till 'skott'. /mamma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.