Intervaller in the dark


Reflextights från 2XU
Mina gamla favorittights börjar ge upp ett efter ett. Jag har flera par trotjänare från nike som har hängt med sedan 2011 och som använts flitigt på löpturer, i skidspåret och på gymmet. Faktiskt hemma i soffan också samt vid gräsklippning. Nu vill de inte mera. Reflexerna vid fotlederna är trötta och tyget över rumpan är inte länge ”squat-vänligt” (läs: stretchtrådar sticker ut över hela baken och tyget är genomskinligt). Det var således dags att nyinvestera och den här gången tänkte jag satsa fullt ut på tights för löpning i mörker. Jag tycker att det är viktigt med reflexer och vill gärna ha kläder som löser problemet. För några veckor sedan klickade jag hem ett par tights från 2XU efter att ha sett det här inlägget hos Sara. Jag är för övrigt ett typexempel på att reklamsamarbeten med influencers funkar. Förutom att jag raskt beställde hem dessa tights så har jag tidigare också köpt bland annat en cykelpendlarrygga och underställ från Craft efter att Elna tipsat i sin blogg. Jag var lite osäker på hur pass väl reflexerna på vaderna fungerade, i vanligt ljus är det nämligen bara ett gäng grå ränder i mönster, vilket syns bra på bilderna i Saras blogg. Jag passade därför på att ta några foton med blixt på igår kväll när jag äntligen fick tillfälle att ta ut tightsen på en premiärtur. Nu såhär i efterhand inser jag att jag inte behöver fundera på om jag syns, snarare på om de stackars bilisterna jag mötte fick permanenta synskador, för shit pommes frites vilken glow in the dark alltså! Bra jobbat 2XU.

Men nu var det egentligen inte alls tightsen jag skulle skriva om utan intervaller. Äntligen kom jag ut på det där passet som jag haft inplanerat i flera veckor, nämligen 1-minutare. Jag har en förkärlek för korta intervaller men har trots det inte kört några på länge. Inför Tjejmilen lade jag in 3-minuters i min träning och det passet har fått hänga med in i hösten också som den enda kvalitetsträningen. Så igår kväll gjorde jag slag i saken. Korta intervaller är plättlätt mentalt tycker jag, eftersom det förvisso är flåsigt och jobbigt när en springer, men vilan kommer ju fort också så det är uthärdligt ändå. Jag insåg direkt hur mycket jag saknat det och hur mycket jag behöver det. Jag var nämligen knappt alls snabbare på 1 minut jämfört med 3 minuter men det var tydligt var mjölksyratröskeln låg – huga så det sög i låren alltså! 
Varför korta intervaller? Förutom att det är ett sätt att lura hjärnan att komma ut och springa trots att den inte vill, det är ju så mycket lättare att säga till sig själv att springa en minut än att säga spring i 5 kilometer utan att stanna, så är vitsen med kortisar att det gör en snabbare. Korta intervaller stressar och höjer kroppens VO2max, alltså det maximala måttet syre som kroppen kan ta in och transportera ut i systemet (= ökad syreupptagningsförmåga). Jag har inget prestationsmål så för min del handlar det mest om att intervaller är ett sätt att variera träningen efter mental dagsform, men jag vill också gärna höja min lägstanivå lite så att jag kommer upp mot en långpassfart runt behagliga 6:00 min/km. Just nu ligger jag snarare på 6:15-6:30. Men lite mera variation i min träning märker jag att jag sakta men säkert börjar få ett något högre grundtempo, vilket är precis vad jag hoppats uppnå. Är du sugen på att testa passet? Det tar bara lite drygt 30 minuter totalt med uppvärmning och nedvarvning och passar därför perfekt en helt vanlig vardagskväll.


Korta intervaller 10 x 1 minut

Uppvärmning
Starta passet med 10 minuter lugn jogg. Jag håller långpasstempo, ungefär 6:15 min/km, eller långsammare. 
Intervallblocket
Spring 10 gånger 1 minut i ett högt och jämnt tempo. Du behöver inte maxa dig sopslut men det ska kännas flåsigt och jobbigt sista sekundrarna på varje intervall. Mellan varje snabblöpning vilar du i 1 minut. Jag föredrar gåvila när jag springer intervallerna utomhus (för att hålla värmen) men ståvila om jag springer på löpband. 
Nedvarvning
Jogga lugnt och/eller gå i minst 5 minuter efter intervallblocket. 

2 svar till “Intervaller in the dark”

  1. Jag testade dessa för ett tag sedan (har bara kört 4-5 st 2-minuters innan) men jag nöjde mig med 8 st. Hur viktigt är det att ha samma fart hela passet igenom? Är det bättre för träningen att köra de 2 sista intervallerna även om man är så pass trött att man känner att de kommer gå långsammare, eller kan man då sluta efter 8 st och jogga hemåt igen? Eller kan, det kan man ju, men du förstår säkert vad jag menar 🙂

  2. Hej! Här kommer ett typiskt flummigt svar, men jag skulle säga att det beror på vad du har för målsättning med din träning. Nästa gång tycker jag att du kan testa att köra en intervall till trots att du tror att du inte kommer orka. Bli inte förvånad om klockan visar att du visst gjorde det. Huvudet säger ofta ifrån långt innan kroppen, i alla fall funkar mitt huvud så. Det är inte farligt att bli lite trött och det är inte dåligt att inte klara av att hålla samma fart hela passet igenom. Rent generellt tycker jag dock att all träning är bättre än ingen träning så om det "bara" blev åtta när en tänkt tio så är det ändå bra. Klappa dig själv på axeln!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.