Vem är cyklisten Sara Borg?

Det kan gott vara på sin plats min en liten presentation av vem jag är, nu när jag är alldeles ny här på Sherides. Det är inte jättelänge sedan jag skrev om mig själv ur ett ”cykligt perspektiv” på den gamla bloggen, så jag tänker att jag behöver inte uppfinna hjulet en gång till utan jag återanvänder det inlägget en aning. Däremot har det ju hunnit hända en del sedan sist så lite nytt kommer här även för dig som följde mig under förra året och med säkerhet känner igen en hel del.

Vem är Sara Borg och framförallt vad har du för relation till cykelsporten?

Jag är en helt vanlig 37-årig motionär (vad hände liksom, jag känner mig som 27…) som gillar att cykla, springa och åka längdskidor – snorsport utomhus helt enkelt! Jag halkade in på cykling för några år sedan, egentligen mycket av en slump och för att jag läser Jessica Claréns blogg. Idag cyklar jag mer eller mindre året runt och jag deltar i motionslopp i både MTB (långlopp) och på landsvägsräser. Jag är ingen hårdtränande raket utan jag cyklar när jag har tid och lust helt enkelt. Med ett heltidsjobb där stora delar av Sverige är min arbetsplats så kommer motionen in när det funkar och på det sätt som passar bäst just där jag befinner mig. Jag försöker röra på mig varje dag och har som motto att en liten stund är bättre än ingen alls. Träningen får mig att på bra och ger massor av energi!

Vad har du för hojar?

Pärlan i mitt stall är en 2017´s Specialized Era Expert Carbon World cup 29´, som är en snabb och lättcyklad cross country-hoj. Den väljer jag på långlopp och träning på stig, grusväg och asfalt samt för cykelpendling till och från jobbet. Dessutom har jag en Specialized Rhyme FSR Comp Carbon 650b, som har något år på nacken nu, som jag har som ”lek-hoj”. Hon tar mig över rotiga stigar och jag har också kört lite enklare DH-banor med henne nere i Sälen (Lindvallen). Den cykel jag använder absolut minst är min landsvägshoj, bara ett par gånger per år faktiskt, en begagnad Trek Madone.

Du pratade om motionslopp, kan du ge några exempel på lopp som du har kört?

Jag inledde min ”cykelkarriär” med Lidingöloppet MTB i maj 2014. Jag vann en startplats 3 veckor innan loppet och började cykelträna på MTB då. Jag kom runt banan, vissa partier med gråten i halsen för att jag tyckte att det var läskigt och tekniskt svårt, men fick ändå blodad tand. Sedan dess har jag fortsatt cykla och kört bland annat Mörksuggejakten, Cykelvasan Öppet spår, Pearl Izumi MTB i Uppsala, de lokala loppen Jämthjulingen (landsvägscykel) och Åsarna MTB.

Du nämnde Jessica Clarén tidigare och att hon hade en inverkan på att du började cykla, berätta!

Jo men jag läser som sagt hennes blogg och har gjort det i flera år. Hon började cykla MTB och någonstans, kanske i samma veva, så tappade jag lite motivation i min löpning och fick en del skador för att jag lade om träningen för att bli lite snabbare, så jag behövde hitta andra träningsformer. Jag hade sprungit maran ett par gånger och kände mig på något sätt klar med springandet där och då. Jag började snegla mot cyklingen och köpte min första hoj, en MTB av instegsmodell från TREK. Tyvärr blev den stulen bara några veckor senare men efter mycket om och men så hade jag en tid senare en ny hoj i min ägo som väl fick rulla några mil i varje fall under 2013, men inte särskilt många. På våren 2014 så hade Jessica en tävling på sin blogg där man kunde vinna en startplats till Lidingöloppet MTB. Eftersom jag är löpare så tog jag det som självklart att det där loppet skulle gå samma helg som det ”riktiga” Lidingöloppet, det vill säga på hösten. Jag läste väl inte riktigt alla detaljer… Snacka om klump i magen och en salig blandning lycka och skräck när jag inser att jag vunnit OCH att loppet ska gå bara 3 veckor senare. Jag tog mig runt loppet ska sägas, även om det som sagt var med skräckblandad förtjusning på sina ställen.

Vilken tävlingsprestation skulle du säga är den du skattar högst?

Det måste vara Cykelvasan Öppet spår 2016. Jag hade inte tränat dedikerat inför loppet utan anmälde mig spontant ett par veckor innan. Långpassen hade uteblivit men tack vare en riktigt pangform just den dagen och bättre taktisk åkning än året innan så rullade jag i mål på 4:06-nånting och putsade min personbästa-tid med typ en kvart eller så.

Hur mycket cyklar du?

Det har generellt blivit mycket mindre cykel hela förra året jämfört med 2015 och 2016 eftersom jag läkt ihop fint och kan springa mer igen, och nu på vintern är det betydligt mindre trampande än på sommarhalvåret. Innan jul kom jag ändå in i en rätt bra rutin där jag nästan varje vecka fick till minst ett pass vintercykling utomhus. Jag bor ju uppe i Jämtland, strax utanför Östersund, så vi har massor av snö och kyla nu. Jag jobbar några dagar i veckan på annan ort så det går bort mycket tid till resor, men jag försöker cykla på lunchen på måndagar om jag är på hemmaplan – vintertid vill en gärna knipa allt dagsljus det går att få! Just nu har jag precis piggnat till efter ett par veckor med influensa så jag tar det lite försiktigt med träningen tills dess att jag känner mig helt på banan igen, men annars så springer jag gärna, åker längdskidor och kör lite kompletterande styrketräning också utöver min cykling.

Ps. Bilderna i det här blogginlägget har några månader på nacken. Det har kommit betydligt mer snö sedan dess. Ds.
(Visited 57 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. jessica 2 mars, 2018 at 20:09

  Gråter glädjetårar över ditt fina inlägg och att jag kunnat få förmånen att inspirera dig. <3

  Reply
  1. Sara Borg 3 mars, 2018 at 17:35

   ❤️

   Reply
 2. Pingback: SPD-vurpor och en ”walk down memory lane” – Sara Borg

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *