Tips: Bli modigare på MTB!

Fräsigt lerig!

Igår kväll när jag fräste runt på stigarna i skogen här hemma, eller okej, jag fräser väl inte precis just nu utan trampar mest i sakta mak, men tack vare att det är lite lerigt på vissa ställen så ser jag jäkligt fräsig ut med lerstänk över halva mig och hela hojen… Åter till ämnet. Det jag skulle komma till var att medan jag trampade på där ute på stigarna så funderade jag vidare på det här med rädsla och hur man kan tackla den. I inlägget igår så svarade jag ju ganska stort och lite filosofiskt, men idag tänkte jag vara betydligt mer konkret. Här kommer några tips!

Så blir du modigare på MTB:

  • Öka svårighetsgraden successivt! Börja inte för svårt utan leta upp enklare stigpartier som du cyklar mycket tills du är trygg. När du stöter på ett lagom svårt parti, du vet sådär att det kittlar lite i magen men du är inte vettskrämd, öva då där tills det känns lätt. Tänk på att mellan varje pass så går man ofta bakåt lite i utvecklingen och då får man backa bandet, köra lätta saker först tills man känner sig trygg igen, och sedan prova något svårare.
  • Om du är rädd för att ramla så testa att köra med skydd! Jag har knäskydd och armbågsskydd som jag använder ibland och de gör faktiskt stor skillnad mentalt. Med skydden på känner jag mig tryggare och vågar köra stenigare stigpartier (hemma har vi mest rötter, inte så mycket sten, så jag tycker stenar är lite läskiga). Du kan se skydden på bilden från inlägget igår.
  • På teknisk stig kan det vara enklare att cykla med lite lägre sadel, så att du når ner med foten enkelt och snabbt ifall det tar stopp mot en sten, rot eller liknande. Det gäller även när du ska ta dig ner för brantare backar eller så kallade drop. Då behöver du stå upp och komma bak lite med rumpan, vilket kan vara svårt om sadeln är i vägen. En bra investering kan därför vara en command-post eller drop-post. Det är samma sak (tror jag) men olika märken benämner de olika. Det är alltså en sadelstolpe som du enkelt kan höja och sänka i farten genom en spak på styret (ungefär som ett växelreglage).
  • Om du kör med SPD-pedaler (alltså där du klickar fast skon i trampan), vilket jag tycker att du ska göra för att inte studsa av när du kör utför, så betyder ju inte det att du alltid måste ha foten fast. Kommer du till ett stökigt parti där du kommer att vara tvungen att hålla låg fart, så går det ju faktiskt att klicka loss fötterna och lägga trampan mitt under foten istället. Nu kan du vara helt trygg med att om du kör fast i ett surhål, mot en sten eller en rot så kommer du hinna sätta ner foten i tid – du ramlar inte!
  • En till om SPD. Det finns två varianter för mountainbike. En som är betydligt lättare att klicka ur. Välj gärna den i början. Fråga i närmsta cykelbutik så att det blir rätt.

Har du fler tips? Dela gärna med dig i en kommentar!

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *