Älskade böcker!

Jag har, så länge jag kan minnas, älskat att läsa böcker. Jag har tidiga minnen av att mina föräldrar läste för mig, pappa valde helst Alfons, jag tror nästan han läste dem så ofta att han kunde dem i sömnen, men jag ville helst höra boken om det lilla blå loket. Inte nödvändigtvis för att den var bra, utan för att den var lång, längre än Alfons-böckerna. När jag började läsa själv så brukade mamma och jag turas om. Jag kommer ihåg när vi läste om bröderna Lejonhjärta, jag fick läsa så länge jag orkade för att träna min högläsning och sedan tog mamma över och läste en stund.

Jag har så många gånger försvunnit in i böckernas magiska värld, sådär att avbrott med nöd och näppe har gjorts för toalettbesök och mat. Jag gillar egentligen böcker så mycket mer är filmer eftersom det finns utrymme för att låta fantasin skapa bilder av karaktärer och miljöer utifrån de ledtrådar som orden ger.

För 10-11 år sedan började jag lyssna på ljudböcker också som ett komplement. I början lånade jag mest på biblioteket, du vet på den tiden kom böckerna som en box med cd-skivor. En bok kunde vara ca 10 skivor. Jag fick öva länge innan jag kunde hålla koncentrationen och lyssna, hörförståelse var mitt värsta moment i skolans nationella prov. Min hjärna har en tendens att flyga i väg och fundera på annat. Efter många timmars övning och oändliga tillfällen av att ha fått spola tillbaka för att ta samma parti om och om igen så blev ljudböcker en riktig favorit, och jag har såklart haft nytta av att bättre kunna behålla koncentrationen i många andra sammanhang också.

Ett av mina bästa och starkaste ljudboksminnen är från juldagen 2008. Min familj firade jul på högfjällshotellet i Sälen det året och L och jag skulle köra ner för att ansluta. Det är en resa på ca 35 mil och jag körde min gamla Toyota Corolla från 1986/87. Vi började lyssna på MILLENIUMTRIOLOGIN och blev så fast att ju närmare Sälen vi kom desto långsammare körde jag, för vi ville inte sluta lyssna…

Appropå jul. Här har ni min julläsning från 2018, de fysiska böckerna alltså. I vanlig ordning brände jag av några ljudböcker också men numera inte från cd-skivor utan från en app i mobilen. Tiderna förändras.

? PEDER FREDRICSON. En grymt bra bok som jag fick i julklapp av min syster med familj. Om vägen från att vara en lite småslarvig pojke som lekte till häst, till mannen som tagit kontroll över detaljerna och blivit en av världens bästa.

? MED KÄNSLA FÖR BARNS SJÄLVKÄNSLA. En mycket tänkvärd bok som jag lånat på familjecentralen strax innan jul. För mig som lätt serverar lösningar på problem, något som jag kämpar med att tona ner både privat och i jobbet, ger denna bok en del viktiga insikter.

? ISVITTRING. En deckare såklart, min favoritgenre. Denna utspelar sig i norra Jämtland, vilket ger lite extra krydda för mig som jämtlänning.

Läste du någon bok i jul och vill du i så fall tipsa om den? Lämna en kommentar vettja, det skulle göra mig glad ?

(Visited 30 times, 1 visits today)

Driven optimist som älskar att jobba, cykla, springa, åka längdskidor och hänga i gäng med familjen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.