Säga vad en vill om hemmajobb…


Men idag var det i varje fall riktigt fint att kunna ta en halvtimmes lunchjogg på favoritstigarna i skogen på hemmaplan!

I övrigt är jag inget större fan av jobba hemifrån. För egen del alltså. Jag älskar konceptet som sådant, jag älskar möjligheten ATT kunna välja det och jag gillar så mycket när andra hittar ett lugn och en ökad trivsel med sitt jobb och arbetsuppgifterna när de upptäcker att det funkar bättre hemma. De fördelar jag ser för egen del är framförallt det här med att jag har närmare ut i naturen och därför känns tröskeln lägre till att komma ut och nypa lite friskluft och dagsljus på lunchen. För det är jag ärligt talat riktigt riktigt dålig på när jag är på kontoret. Idag var det ett par minusgrader, vindstilla och såhär guldsoligt som det varit så ofta i november i år. Som jag skrev till mamma häromdagen, det är som om naturen försöker släta över det här med pandemin och liksom sätter plåster på våra sår genom att ge oss en novembersol som glöder som jag aldrig upplevt den något gång förr.

Lunchjogg i glödande novembersol

Men i övrigt alltså. Jag är såååååå mycket mer effektiv när jag får stänga in mig på mitt lilla lilla kontor i stan och bara grotta ner mig i det som ska göras. Jag älskar att komma in i flow och glömma både tid och rum. Jag älskar att jobba fredagseftermiddag och in på kvällen och höra hur kontorshotellet där mitt rum ligger töms på folk och mörkret drar in. Både utomhus och inomhus. Belysningen i lokalerna är till stor del med rörelsedetektorer så i takt med att alla går hem så lägger sig både ett vilsamt mörker och en frid. Då jobbar jag som bäst.

Där är hyggligt coronaanpassat där också. Ytterdörren är låst sedan i våras för att minimera utomstående i lokalerna. Jag vistas bara i mitt lilla rum och har egna bestick, kaffemugg osv. Det jag nyttjar av de allmänna utrymmena är toalett. Jag har alltså inga kollegor på plats utan jag jobbar helt på distans till min verksamhet just nu (eftersom vi har reserestriktioner internt i företaget sedan i våras), vilket passar mig alldeles utmärkt.

Fast jag jobbade mycket hemifrån för två år sedan. När Stina föddes var jag officiellt föräldraledig i 4 månader men jag jobbade lite då och då tillsammans med den grupp jag hade då. Stina var 6 dagar när hon var med på sitt första videolänkmöte. När jag började jobba ”på riktigt”, dvs när L gick på föräldraledighet så gick vi omlott och jobbade deltid båda två. Då jobbade jag i princip uteslutande hemifrån. Det var guld att slippa sitta i bilen och köra bort tid när en bara ska jobba några timmar. Då var det toppen!

Hur funkar du, är det bäst hemma eller att vara fysiskt på plats på en arbetsplats, eller är det kanske just mixen och möjligheten som är det optimala? Eller har du ett yrke där det inte går att välja? Det svingar ju åt båda håller så att säga. Vissa yrken går inte att göra hemifrån men sedan finns det ju även arbetsplatser som i spåren av pandemin stängt ner och de anställda mer eller mindre tvingats vara hemma hela tiden sedan i våras. Berätta gärna om hur det ser ut för dig och hur du upplever det.

Gammal bild från mitt hemmakontor, fotat våren 2018 då jag har Stina i magen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.